ESPA 2014-2020
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2810 260207 | 6948 176470

Τα παράξενα της εγκυμοσύνης

Τα παράξενα της εγκυμοσύνης - Marysdiet

Οι παραξενιές της εγκυμοσύνης..

Μήπως ξαφνικά είσαι λίγο κακόκεφη, παράξενη και σου βρωμάνε όλα;

Δεν είναι τίποτα παράξενο, είναι οι ορμόνες σου που έχουν αρχίσει να χορεύουν σε ξέφρενο ρυθμό. Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ευχάριστη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας αλλά συνοδεύεται από πολλές ορμονικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μεταπτώσεις στη διάθεσή μας όπως για παράδειγμα να κλαίμε χωρίς λόγο, να γελάμε και να κλαίμε ταυτόχρονα! Και γενικά να είμαστε λίγο πιο ευέξαπτες …

Έχουμε πιο αυξημένη όσφρηση με αποτέλεσμα να μας μυρίζουν σχεδόν τα πάντα! Ακόμα και υπέροχα αρώματα που φοράνε οι γύρω μας και κυρίως τα φαγητά.. μέσα σε όλα αυτά μπορεί να έχουμε ζαλάδες.. υπνηλία και τάση για ναυτία και εμετό…

Γι’ αυτό δείξτε μας κατανόηση και πολύ αγάπη και στοργή γιατί τη χρειαζόμαστε πολύ! Κορίτσια και μέλλουσες μανούλες κουράγιο το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο δύσκολο.. μετά όλα βελτιώνονται συνήθως αρκετά από την εμπειρία τη δικιά μου..

Αλλά ας ξεκινήσουμε να λύσουμε κάποιες βασικές απορίες που μας δημιουργούνται μόλις μάθουμε ότι περιμένουμε να καταφτάσει σε λίγους μήνες το μικρό μας μωράκι..

Πόσο βάρος πρέπει να πάρω; Χρειάζεται να κάνω δίαιτα ή πρέπει να τρώω για δυο;                                                                     

Είναι ίσως οι πρώτες και πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί να μας δημιουργηθούν. Σαφέστατα σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αγχωθούμε για το βάρος μας αλλά ούτε και να το παραμελήσουμε. Στη περίοδο της εγκυμοσύνης καλό είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία για να μπορούμε να αναπληρώνουμε τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας πολύ περισσότερο τώρα από πριν. Στη περίοδο της εγκυμοσύνης δε συνιστάται δίαιτα εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων, που αν χρειαστεί γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου και με στενή παρακολούθηση διαιτολόγου. Γίνεται όμως σωστή και πλήρης διατροφή που μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τα κιλά που χρειαζόμαστε έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας παραπάνω από όσο πρέπει. Το ρητό των μαμάδων ή γιαγιάδων ότι τρώμε για δύο δεν συμβαίνει, οι θερμίδες μας αυξάνονται μεν αλλά όχι τόσο πολύ.

Παρακάτω θα σας παραθέσω ένα πίνακα που μας δείχνει πόσο βάρος πρέπει να πάρουμε ανάλογα το ΔΜΣ μας και κατά πόσο αυξάνονται οι θερμιδικές μας ανάγκες.

Πίνακας 1.

ΔΜΣΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
<18,5 kg/m2ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΗΣ
18,5 – 24,9 kg/m2ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
25 – 29,9 kg/m2ΥΠΕΡΒΑΡΗ
>30 kg/m2ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ

Πίνακας 2.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΔΜΣΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ β’ & γ’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΗΣ12,5 – 18 kg0,5 kg (0,5 – 0,6)
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ11,5 – 16 kg0,5 kg (0,5 – 0,6)
ΥΠΕΡΒΑΡΗ7 – 11,5 kg0,5 kg (0,5 – 0,6)
ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ5 – 9 kg0,5 kg (0,5 – 0,6)

Πως θα πετύχουμε επάρκεια θρεπτικών συστατικών;                     

Η μεσογειακή διατροφή που είναι και διατροφή από το τόπο μας θα μας δώσει την απάντηση. Για να πετύχουμε λοιπόν την επάρκεια που θέλουμε, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε ένα όσο πιο μεσογειακό πρότυπο διατροφής μπορούμε. Αυτό σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση περιλαμβάνει τα εξής: Φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, τα φρούτα μπορούμε να τα καταναλώσουμε σαν ενδιάμεσα σνακ που μπορούμε εύκολα να κρατάμε πάντα μαζί μας είτε σε μορφή χυμών 2 – 4 μερίδες ημερησίως αρκούν. Τα λαχανικά μπορούμε να τα έχουμε δυο φορές τη μέρα σε σαλάτες στο μεσημεριανό και βραδινό μας γεύμα ή ακόμα και σε προσθήκες στα φαγητά που μαγειρεύουμε, θέλουμε 4 μερίδες ημερησίως που με τις δυο σαλάτες μας το πετυχαίνουμε. Τα γαλακτοκομικά είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, χρειαζόμαστε περίπου 3 μερίδες που τις προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας 2 ποτήρια γάλα και ένα μικρό κομμάτι τυρί ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι και λίγο παραπάνω τυράκι. Θα πρότεινα περισσότερο το γιαούρτι γιατί με τα προ βιοτικά που έχει βοηθάει και το εντεράκι μας. Όσπρια 2 φορές την εβδομάδα, συνδυασμένα με ρύζι ή άλλη πηγή υδατάνθρακα για καλύτερη απορρόφηση τους. Λαδερό 2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό τη μια φορά με πηγή πρωτεΐνης όπως κρέας ή ψάρι. Κοτόπουλο ή άλλο λευκό κρέας 2 φορές την εβδομάδα, ψάρι και θαλασσινά 2 φορές την εβδομάδα για τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα που χρειαζόμαστε. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα μεγάλα ψάρια όπως ξιφίας, σκουμπρί και τόνο κονσέρβας λόγω του υδραργύρου που ενδεχομένως περιέχουν.

You might be interested in …