Το τι πρωινό επιλεγεί να καταναλώσει κάποιος το πρωί συνήθως έχει να κάνει με τα γούστα του κάθε ανθρώπου. Κάποιοι άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου πρωινό. Δεν είμαστε σε αυτή τη κατηγορία, εμάς μας αρέσει να τρώμε το πρωί και έχουμε αναφέρει ξανά τα οφέλη του πρωινού γεύματος.
Αυτό που πολλοί από μας δεν γνωρίζουν είναι ότι η επιλογή του πρωινού δεν είναι πάντα θέμα γούστου και προτίμησης αλλά έχει σε σημαντικό βαθμό σχέση με το τι έχουμε φάει από τη προηγούμενη το βράδυ. Αν έχουμε καταναλώσει κάτι που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων για παράδειγμα μακαρόνια, πολύ πιθανόν το πρωί να θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι γλυκό, αυτό έχει να κάνει με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας που επηρεάζονται και μας δημιουργούν αυτή την επιθυμία. Από την άλλη όταν λαχταράς κάτι αλμυρό στο πρωινό σου γεύμα, ίσως ασκείσαι απογευματινές-βραδινές ώρες και χρειάζεσαι παραπάνω πρωτεΐνη ή έχεις βγει έχεις πιει λιγάκι αλκοόλ, δεν έχεις αναπληρώσει με την απαραίτητη ποσότητα νερού το σώμα σου και χρειάζεσαι λίγο παραπάνω νάτριο. Ένας ακόμα λόγος που κάποιοι προτιμούν το αλμυρό πρωινό είναι γιατί παρατηρούν ότι τους χορταίνει για περισσότερη ώρα σε σχέση με το γλυκό πρωινό.
Στην πραγματικότητα αυτό ισχύει, το αλμυρό πρωινό λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη μας κρατάει πιο σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και έτσι μένουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα σε σχέση με επιλογή γλυκών πρωινών που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Τι μπορούμε να κάνουμε στη πράξη για να συνδυάσουμε και τα δύο αν μας αρέσουν τα γλυκά πρωινά γεύματα, αλλά θέλουμε να μείνουμε και χορτάτοι για αρκετή ώρα μέσα στη μέρα μας;
Το ιδανικό πρωινό καλό είναι να περιέχει καλούς σύνθετους υδατάνθρακες (βρώμη, ψωμί ολικής/ πολύσπορο), μια πηγή πρωτεΐνης (αυγό, γιαούρτι, γάλα, τυρί), καλά λιπαρά (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο). Εάν λοιπόν περιέχει συνδυασμό των παραπάνω και μας αρέσει και το γλυκό, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, κακάο, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και να πετύχουμε και το σωστό κορεσμό που θέλουμε ταυτόχρονα με τη γλυκιά γεύση.