Οι ιώσεις είναι της μοδός, πως να μην κολλήσεις το trend;
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.. εμείς λοιπόν και θα προνοήσουμε και θα μαγειρέψουμε σωστά πριν την πατήσουμε και κρυώσουμε. Καθώς αρχίζουμε να διανύουμε τη δυσκολότερη εποχή του χρόνου όσο αφορά τις ιώσεις που μας φλερτάρουν επικίνδυνα καλό θα είναι να μάθουμε μερικά χρήσιμα tips που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ασπίδα προστασίας μας από αυτές.
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως σιτηρά, και χαμηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα και λιπαρά, βοηθάει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινή σου διατροφή προκειμένου να το πετύχεις αυτό; Ας δούμε ένα – ένα τα σημαντικότερα από αυτά:
- Αύξησε τα εσπεριδοειδή πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, όπως επίσης ακτινίδιο και ρόδι και τους φυσικούς χυμούς από αυτά τα φρούτα για μέγιστη πρόσληψη βιταμίνης C. Η οποία βοηθάει να ανακάμψουμε πιο γρήγορα από ένα κοινό κρυολόγημα και βοηθάει και την άμυνα του οργανισμού.
- Φρόντισε στις σαλάτες σου να υπάρχει σπανάκι, λάχανο και μπρόκολο. Το σπανάκι για την περιεκτικότητα του σε φυλλικό οξύ που βοηθάει στην επιδιόρθωση του DNA μας και το λάχανο γιατί περιέχει ουσίες που βοηθούν τη καλή λειτουργία των λεμφοκυττάρων μας. Το μπρόκολο για την υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τις αντιοξειδωτικές ενώσεις που μας προσφέρει. Μπορούμε επίσης να τα γευτούμε σε σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο.
- Κατανάλωσε γιαούρτι, Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου μας και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτίμησε ντόπια γιαούρτι και όχι επιδόρπια γιαουρτιών.
- Πρόσθεσε στο μενού σου ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα που περιέχουν βιταμίνη Ε και μαγνήσιο που μας παρέχουν αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύουν από τους ανεπιθύμητους εισβολείς.
- Αύξησε την κατανάλωση σε σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσθεσε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σου και στα φαγητά.
- Πρόσθεσε μπαχαρικά και πικάντικες τροφές στο πιάτο σου, βοηθούν να καθαρίσει το ιγμόρειο, η μύτη και οι πνεύμονες σου.
- Πιες άφθονα υγρά, όπως νερό, φυσικούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών, τσάι από βότανα για την αποφυγή αφυδάτωσης. Στον πονόλαιμο βοηθούν τα ζεστά ροφήματα με μέλι.
- Προσπάθησε να μειώσεις τη κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης
- Απέφυγε το αλκοόλ. Το αλκοόλ πρήζει τους βρογχικούς σωλήνες.
- Φάε κοτόσουπα με μανέστρα, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας κάτι ήξεραν! Περιέχει ήπια αντιβιοτικά και έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες.
Ακόμα και όταν εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω η επαρκής ενεργειακή πρόσληψη είναι το κυριότερο εφόδιο για τη θωράκιση του οργανισμού σου. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται είναι αποτελεσματικά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η καθημερινή σου διατροφή καλύπτει τις ενεργειακές σου ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες στις κατάλληλες ποσότητες. Οι εξαντλητικές δίαιτες αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες εποχιακών κρυολογημάτων. Επιπλέον όταν μία δίαιτα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή τότε ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Εξ’ ου και το αίσθημα κόπωσης που πολλοί άνθρωποι νιώθουν στην καθημερινότητά τους. Εάν επιθυμείς να χάσεις βάρος είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό παρά να ακολουθήσεις ένα τυχαίο διαιτητικό σχήμα που δυνητικά μπορεί να βλάψει την υγεία σου.
Από την άλλη με τον όρο επαρκή ενεργειακή πρόσληψη αναφερόμαστε στην ισορροπημένη πρόσληψη ενέργειας που μας παρέχει ένα υγιές σωματικό βάρος. Το να έχουμε ένα υγειές βάρος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού μας. Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ως μία κατάσταση φλεγμονής: Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αυξημένος αριθμός λιποκυττάρων οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή. Όσο υπάρχουν φλεγμονές στο σώμα, τόσο πιο ασθενής είναι η άμυνά του.
Συνοψίζοντας, μία ισορροπημένη διατροφή ασφαλώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Ο ποιοτικός ύπνος, η αντιμετώπιση του στρες, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες. Επομένως για να προστατέψεις την υγεία σου να θυμάσαι ότι χρειάζεται να αλλάξεις όχι μόνο τις διατροφικές σου συνήθειες αλλά συνολικά το τρόπο ζωής σου…