Η ελληνική απόδοση του fast food στην γλώσσα μας είναι ταχυφαγείο!
Είναι φαγητό που ετοιμάζεται και σερβίρεται γρήγορα. Κάθε γεύμα με μικρό χρόνο παρασκευής μπορεί να θεωρηθεί φαστ φουντ, και αφορά κυρίως το φαγητό που διατίθεται από εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης και καντίνες. Ετοιμάζεται με τυποποιημένη διαδικασία και υλικά και προσφέρεται συσκευασμένο ως «φαγητό στο χέρι» για το δρόμο. Τα καταστήματα πώλησης φαστ φουντ ονομάζονται φαστφουντάδικα ή αλλά ελληνικά ¨ταχυφαγεία.
Κάποια από τα δημοφιλέστερα φαστ φουντ είναι το σουβλάκι για μας εδώ στην Ελλάδα, η πίτσα στη γειτονική μας Ιταλία, οι τηγανιτές πατάτες στο Βέλγιο. Το χάμπουργκερ που πολλοί δε γνωρίζουν ότι η προέλευση του έρχεται από τη Γερμανία, αλλά το ανέδειξε με μεγάλη επιτυχία η Αμερική, τα κρουασάν στη Γαλλία, τα διάσημα fish and chips στη Αγγλία που μεταξύ μας δεν έχει και πολλά στο μενού της διατροφικά να μας δώσει για να τη προτιμήσουμε. Το μπουρίτος στην Αμερική/Μεξικό, τα spring rolls στο Βιετνάμ/ Κίνα,το σούσι στην Ιαπωνία και τέλος το πιερόγκι στη Πολωνία.
Τα φαγητά τύπου φαστ φουντ είναι συνήθως προϊόντα χαμηλής θρεπτικής αξίας, υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος με υψηλό φορτίο θερμίδων.
Είναι αρκετά γευστικά και εθιστικά!
Ο σημερινός τρόπος ζωής μας με τους γρήγορους ρυθμούς, την έλλειψη χρόνου για προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι και την συνεχή έκθεση μας στη διαφήμιση τέτοιων προϊόντων μας οδηγεί σε υψηλή κατανάλωση αυτών.
Αλλά μήπως μας οδηγεί και η κακή ψυχολογία? Και με τον όρο κακή ψυχολογία αναφέρομαι στη συναισθηματική κατάσταση που περιβάλει αρκετό κόσμο τα τελευταία χρόνια. Το φαγητό από μια βιολογική ανάγκη που ατόμου έχει μετατραπεί σε μια απόλαυση που τη συνδέουμε άμεσα με τη διασκέδαση μας, τη χαλάρωση μας και τη λύπη μας. Είμαστε χαρούμενοι, τρώμε, είμαστε λυπημένοι τρώμε, είμαστε στρεσαρισμένοι? Πάλι τρώμε! Με αποτέλεσμα το φαγητό να περικλείει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωή μας και της καθημερινότητα μας και ολοένα να οδηγούμαστε σε φτωχές ποιοτικά επιλογές.
Και θα μας πει κάποιος, και που είναι το κακό να τρώω απέξω κάτι γρήγορο και νόστιμο? Δεν είναι κακό αν γίνεται με μέτρο αλλά αν γίνεται σε καθημερινή ή αρκετά συχνή κατανάλωση συμβάλλει στην αύξηση της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Καλό λοιπόν είναι να μην καταναλώνεται συχνά και να βάζουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται λίγο περισσότερο τι θα επιλέξει και με ποια κριτήρια. Όπως για παράδειγμα, πόσες θερμίδες θα πάρω από μια μερίδα φαγητού? ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που θα μου προσφέρει αυτό το γεύμα, είναι ποιοτικά? Και πόσο φρέσκο είναι τελικά αυτό που θα επιλέξω?
Σκεφτείτε το λοιπόν λίγο καλύτερα την επόμενη φορά που θα επιλέξετε να φάτε κάτι απέξω, και προσπαθήστε να μην βρίσκετε λύση στα προβλήματα που ίσως σας απασχολούν και σας χαλάνε τη διάθεση σας, τρώγοντας φαγητό.